עין עצלה מזה בעצם? איך מטפלים בה? איך נדע לזהות אותה? כל זה ועוד במאמר החדש שלפניכם.

אחד הנושאים שהרבה הורים שואלים אותי עליו הוא עין עצלה.  הורים רבים מתקשים להבין את ההבדל בין עין עצלה ועין פוזלת . לא כל עין עצלה היא פוזלת ולא כל עין פוזלת היא עצלה. אז מה זה בעצם עין עצלה?

עין עצלה היא מצב בו מרכז הראייה במוח איננו מתפתח כצפוי עקב חוסר בגירוי ויזואלי תקין. בתחילת החיים, תאי המוח, השייכים למערכת הראייה, מתפתחים באמצעות מידע חזותי תקין ואיכותי ועל ידו מפענחים מידע זה לקבלת חדות ראייה טובה. במידה והמידע החזותי לא איכותי , תאי המוח לא התפתחו היטב. 

יש שלושה גורמים אפשריים  להתפתחות עין עצלה:

ליקוי ראייה בעין אחת או בשתיהן מסוג מיופיה (קוצר ראייה), היפרופיה (רוחק ראייה) או אסטיגמציה .

פזילה סטייה של בעין אחת או בשניה.

חסימה של קרני האור לעין- בעקבות עכירות בעדשה, עכירות בקרנית או צניחת עפעף, מצבים אלו אינם מאפשרים מעבר של קרני אור לרשתית בעין ובעצם מונעים את התפתחות הראייה בעין.  מצבים אלו של חסימת קרני אור לעין מסוכנים במיוחד להתפתחות הראייה, אם הם לא מתוקנים בזמן יכולת הראייה אובדת.

בעקבות כל אחת מהבעיות האלו תיווצר עין עצלה. כלומר עין עצלה היא התוצאה לא הגורם של המצבים הללו.

הטיפול בעין עצלה כתוצאה מליקוי ראייה הוא ע"י משקפיים, הטיפול בעין עצלה כתוצאה מחסימה של קרני האור ולעיתים גם פזילה הוא ניתוח .  הרבה פעמים  אין זה מספיק , המוח התרגל לא לקבל מידע תקין מהעין החלשה ולמרות הטיפול בה הוא עדיין יעדיף שלא להשתמש בה, ולכן  גילוי ואבחון של הפרעה במערכת הראייה בילדות המוקדמת הוא קריטי.

במידה והתפתחה עין עצלה הטיפול הוא באמצעות סגירה ע"י רטיות של העין החזקה , כאשר המוח עדיין מסוגל לפתח ראייה מחדש את יכולת הראייה. בשנתיים, שלוש הראשונות התיקון הוא יחסית קל ובגיל מבוגר יותר קשה יותר לתקן את הראייה ומעבר לגיל 9-10 הדבר כמעט לא אפשרי.

לכן איתור ואיבחון ליקוי ראייה בתחילת החיים היא קריטית למערכת הראייה. ילדים לרוב לא מתלוננים על קושי בראייה בנוסף בלא מעט מקרים, הליקוי הראייתי הוא בעין אחת בלבד הילד שרואה היטב בעינו השנייה מתפקד היטב מבלי שנדע, לכן יש לבצע בדיקת עיניים מלאה ומורחבת.

ההמלצה היא לבצע בדיקת ראייה כבר בגיל שנה, לאחר מכן בגיל שלוש ושוב בגיל שש.   אז בבקשה הורים יקרים, אל תתעכבו, בצעו בדיקת ראייה לילדים לפי ההמלצה, בגיל שנה, שלוש ושש , אצל מומחה לבדיקת ראייה בילדים, אורטופטיסט או רופא עיניים לילדים