היי לכולם, למי שלא מכיר אותי קוראים לי גילי ואני משקפופרית מגיל קטן. בעקבות חווית ילדות שלי כמשקפופרית בחרתי להיות אופטומטריסטית. עם השנים עברתי לימודים והתמחות בראייה בילדים ופזילה.
להתמחות בפזילה ובראייה בילדים קוראים אורתופטיקה.
אורתופטיקה ,(שזו מילה של הרבה מאוד אנשים קשה להגות אותה 😄) ,נקראת גם בלשון העם, בדיקת מיקוד.
הרבה פעמים, הגננת ,המורה או מטפלים אחרים, מבקשים מההורים לעשות את הבדיקה הזו כשיש קושי לימודי או/גם כאשר עושים אבחון דידקטי או אבחון לADHD לילד.
אז מהי בעצם בדיקת מיקוד ראייה ואיך בודקים מיקוד ראייה?
בדיקת מיקוד ראייה, זוהי בדיקת עיניים בה נבדקת יכולת תפקוד שתי העיניים בתיאום הודות לתפקוד תקין של שרירי העיניים. בבדיקה בודקים מספר דברים: את הראייה, את שרירי העיניים, את מנח העיניים ,את יכולת העיניים לעבוד בשיתוף פעולה וגם את יכולת המיקוד, יכולת כינוס העיניים.
חוץ מראייה טובה שזה ברור לכולנו שהיא תנאי סף ,חשוב כי גם שאר היכולות העיניות תהיינה תקינות על מנת לאפשר, תפקוד ראייתי יעיל וטוב וללא קושי . במידה ויש בעיה במיקוד הראייה הדבר יכול לגרום לקשיים במיומנויות למידה ויכולת ריכוז והם יבואו לידי ביטוי בצורות מגוונות.
התסמינים השכיחים ביותר הם עייפות, כאב ראש, מצמוץ יתר, שפשוף עיניים לעיתים קרובות, הימנעות מקריאה או משחק, חוסר נוחות בזמן קריאה.
רוב בעיות המיקוד ,ובמידה ולא צריך משקפיים, ניתנות לטיפול באמצעות תרגילי עיניים. תרגילי העיניים ניתנים ע"י האורתופטיסטית ומתבצעים בחלקם בקליניקה וחלקם גם בבית. במקרים מסוימים יש צורך גם בכיסוי של אחת העיניים(רטייה).
אז חברים ,מכיוון שבעיות מיקוד עלולות להשפיע על יכולת הריכוז והלמידה וככל שמאבחנים ומטפלים יותר מוקדם נמנע סבל מיותר .יש חשיבות גדולה לקחת את הילד לבדיקה במהלך שנותיו הראשונות, ולהיות שקטים😊.
❤גילי.
בתמונה: חלק מבדיקת מיקוד ראייה.
צילום: יפעת יוגב